Het dobbervissen op openbaar water en commercials kent veel raakvlakken, maar zeker ook veel verschillen. Omdat de technieken en aassoorten in de regel wezenlijk anders zijn, heeft dit ook gevolgen voor de dobberkeuze. Peter Urscheler geeft antwoord op de vraag: welke dobbers heb je bij het commercial vissen nodig?

Aan welke eigenschappen moet commercial dobber voldoen?

De belangrijkste voorwaarde waar een dobber voor de commercial vijvers aan moet voldoen is dat het een degelijke dobber is. Dit wil zeggen dat het drijflichaam, het oog en de boven en onderantenne sterk moeten zijn.

welke dobbers commercial vissen

Welke dobbers heb je bij het commercial vissen nodig? In ieder geval modellen die tegen een stootje kunnen!

Hoe herken je zo’n dobber?

Neem bijvoorbeeld de nieuwe Preston Des Shipp commercial range dobbers. Zijn voorzien van een unieke side – eye oog. De bevestiging van het oog zorgt er voor dat wanneer je een grote vis vangt het onmogelijk is dat het oog los komt uit het drijflichaam. Het oog zit om de antenne van de dobber heen en dan in het drijflichaam verwerkt. Verder bestaat deze range uit 5 verschillende type dobbers. Alleen een andere dikte boven antenne om zo op ieder situatie in te spelen.

welke dobbers commercial vissen

De Preston Des Shipp commercial range dobbers zijn voorzien van een unieke side – eye oog.

Hoe bevestig je een dobber?

Ik bevestig mijn dobbers altijd met drie silicone rubbertjes. Twee daarvan ongeveer een halve centimeter lang en de laatste één centimeter lang. Deze laatste laat ik iets over de onderantenne heen komen. Zo raakt je dobber niet snel in de war met je hoofdlijn. Voordeel van drie rubbertjes is dat de dobber goed op zijn plek blijft en niet snel zal verschuiven.

welke dobbers commercial vissen

Bevestiging middels drie slangetjes. Let eens extra op hoe mooi het oogje net boven het drijflichaam de nylon voert (bovenste inzet), in combinatie met de slang net onder het drijflichaam. Het laatste slangetje laat ik altijd een stukje ‘over steken’.

Hoe moet je een dobber uitloden?

Het uitloden van de dobber is een erg secuur werkje. Je wilt het haakaas zo natuurlijk en subtiel mogelijk aanbieden aan de vis. Wanneer je te weinig lood gebruikt, dan zal de vis meer weerstand voelen en eerder los laten. gebruik je te veel lood gebruikt, dan gaat dit ten kosten van een goede beetregistratie. Verder zijn er natuurlijk diverse modellen dobbers op de markt en ook diverse technieken van vissen waarbij de loodzetting een rol speelt.

welke dobbers commercial vissen

Perfecte grip op de lijn; bijna elke serieuze commercial visser maakt gebruik van de Stotz loodjes.

Ik gebruik doorgaans 7 tot 8 Stotz loodjes op lijn. De verdeling hiervan hangt af van de visserij. Ik gebruik graag stotz loodjes omdat deze over een groter oppervlak op je lijn zitten en deze mindere snel de lijn beschadigd.

welke dobbers commercial vissen

“Je wilt het haakaas zo natuurlijk en subtiel mogelijk aanbieden aan de vis”

Kun je nog wat meer over die Preston Des Shipp commercial range dobbers vertellen?

De volgende modellen zal ikeven kort uitlichten, deze zullen zeker voldoen aan de vraag: welke dobbers heb je bij het commercial vissen nodig? Het zijn de Chianti, , F1 Maggot en de F1 Pellet.

welke dobbers commercial vissen

De range bestaat onder meer uit een Chianti, F1 Fine, F1 Maggot, Carp Pellet en een F1 Pellet model.

De Chianti is een heel populair allround model dobber, geschikt voor een breed scala aan aassoorten en omstandigheden. Dankzij het slanke model kun je deze dobber prima inzetten in combinatie met verspreide loodzettingen voor een natuurlijke zinkfase van het haakaas.

De F1 Maggot heeft een holle plastic bovenantenne en een carbon onderantenne. Het is tevens een slank model, waardoor je deze perfect met maden kunt inzetten. De zwaardere modellen voor op dieper water, de kleinste kun je goed in het kantje gebruiken. Kortom, een de F1 Maggot is bij uitstek geschikt voor het vissen op F1’s en witvis op commercials.

De F1 Pellet is speciaal ontworpen voor het vissen met pellets. Door de stalen onderantenne krijgt de dobber de nodige stabiliteit. Dankzij het slanke model zal de weerstand minimaal zijn; ideaal voor schuwe vis.

LEES OOK:

Welke vaste hengel voor karper?

Welke haken heb je nodig?