Het was weer een dag van uitersten bij het gecombineerde Raven/ Wout Van Leeuwen Noorwegen Festival 2021. Het begint met een redelijke bak regen in de ochtend maar verder is het visserijtechnisch best oké. Een redelijke drift is mogelijk door de rustige wind en er waren groepen die zich helemaal klem hebben gevangen en er waren groepen die de vis niet konden vinden. Het heeft allemaal te maken met de juiste keuzes en het getij.

Ook de kleine heilbotjes houden van een robbertje vechten.

Saltstraumen dag 5

De vissers die vandaag de jackpot raakten hebben voor de omgeving rondom de Straumen gekozen. Kapitale kabeljauw en grote koolvis zijn er door hen gevangen, recht voor de deur op geen 3 minuten varen. De grote truc vandaag was om een zwartzilveren pilker van rond de 300 gram naar de bodem te laten zakken en deze een paar meter op en neer te vissen om te kijken of er kabeljauw zit en daarna deze omhoog te draaien op een normaal tempo waarbij de koolvis zich vaak meldt.  John en Dennis hebben hier vandaag flink huis gehouden en samen met de gasten waar ze mee gevist hebben. De glimlach op de gezichten was duidelijk aanwezig.

Kan het ook wat minder heren…

Tien heilbotten

Zelf was ik met Ed en Eric mee en zij wilden graag met licht materiaal  op heilbot vissen. Achter in het fjord is een hele ondiepe baai waar we op 5 t/m 10 meter diepte gevist hebben. Heel natuurlijk ogende sandeels werden zo ver mogelijk ingegooid en deze met drie korte snelle slingers aan de molen opvissen en daarna weer laten afzakken. Super actief en met spinhengels van 20 t/m 50 gram een absoluut feestje. We mochten tien heilbotten verwelkomen in de boot. We hebben zelfs filmopnames kunnen maken van een heilbot die het kunstaas tot aan de oppervlakte volgde en deze daar ook nog eens pakte. Super mooi en spectaculair. De mannen  hebben een mooie dag gehad en waren blij.

Geef ze een hengel en je hebt er de hele dag geen last meer van!

Overtreffen

En dat terwijl een andere groep vissers in dezelfde baai is geweest maar de vis hier niet heeft kunnen vinden. Het lag vandaag echt dicht bij elkaar maar tegelijk ook zo ver uit elkaar. Morgen al weer de laatste dag. Is er nog iemand die de huidige grootste exemplaren gaat overtreffen? Morgen eind van de dag weten we meer. En ook dan is er natuurlijk weer een verslag te vinden op deze site.

Joris Nieuwenhoff – Visreis.nl

Bekijk ook de verslagen van de vorige dagen:

dag 1

dag 2

dag 3

dag 4

 

  Daar kun je mee thuiskomen…