Noorwegen op zijn best … drie seizoenen in één maand. Sterker nog in één week. We begonnen deze trip met een zonnetje en heerlijke ‘zomerse’ temperaturen (voor Noorse begrippen dan) van zo’n twaalf graden. Gisteren zijn we uit onze onderbroek gewaaid met een herfstachtige storm en vanmorgen lag de eerste sneeuw op de bergtoppen, is er een sneeuwbui gevallen en moest ik lang ondergoed aan onder mijn viskleding. De gure oostenwind maakte zelfs dat ik mijn regenjas als extra laag heb aangetrokken. Het kan verkeren …

Door Lars Nieuwenhoff

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl a

Vandaag was een dag van tweedeling; enkele boten hebben het heel goed gedaan, enkele boten een stuk minder. Leuk was in ieder geval dat weer vijf mensen van de nul af zijn qua heilbotvangst; Rudie, Rutger, Leo, Joop en Rob.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl b

En sterker nog, Rob en Joop hebben er meteen vier gevangen. Toen we de ronde langs de huisjes maakten troffen we twee heel blije ‘senioren’ aan die vanavond niet op hun buik kunnen slapen.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl c

Spakkie, Mark en Joost hadden ook een schitterende dag; vijf heilbotten en op de terugweg nog eventjes een klusje gul eruit getrokken. Mark was de koning met drie stuks. Het was werken maar dat werd weer beloond.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl d

Groep Reinten had het even moeilijk bij de start, want ze konden bijna geen aasvis vangen. Maar uiteindelijk hebben ze toch her en der een koolvisje weten te vangen en wist Jordy zelfs een kneiter van een makreel te vangen die dienst heeft gedaan onder de dobber.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl e

Het werd echt spectaculair toen de makreel ook nog eens werd gepakt, de dobber onderging en er schijnbaar een heilbot interesse toonde in de aasvis. Helaas werd de bot niet gehaakt, maar leuk was het wel.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl f

Leo probeerde vandaag de heilbotten te ‘teasen’ op een wel heel speciale manier. Men neme een koolvis, laten die pakken door een kleine heilbot, men draait de kleine heilbot omhoog zodat hij gevolgd wordt door een grote heilbot. Men lokt de grote heilbot naar de buitenboordmotor… en eh … men werpt er GEEN aasvis naast en laat hem gewoon weg zwemmen. Mooi verhaal, maar ook een gemiste kans! Uiteindelijk waren zij wel de winnaar van de dag met vijf botten en vier nog gemiste vissen.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl g

De Brabantse bende van Martijn Dekkers dacht vandaag op haar lauweren te kunnen gaan rusten, maar het was een oer-taaie dag; geen beet van een bot gehad en alleen een enkel gulletje weten te strikken. Morgen wordt het stukje over hen mogelijk interessanter, want ze gaan proberen schollen te vangen op een secret spot.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl h

Nick en Jan hebben vandaag een verplichte off-dag genomen vanwege de ontstoken hand van Nick, maar Jan kon het niet laten en stond ’s avonds alweer de bakken vis van anderen uit de groep te fileren.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl i

Liviu, Christian en Alex hebben er weer alles aan gedaan om een heilbot te strikken, maar ook vandaag bleef de teller bij hen op één staan. Morgen neem ik de mannen mee en hun verwachtingen zijn enorm hoog gespannen. Hopelijk kan ik het waar maken voor ze.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl j

Joris was op pad met Eric, Frank en Rutger; Rutger ging voor groot, hing een lom aan de lijn en… haakt een nieuwsgierige heilbot die net zolang was als de lom. Verder bleef het relatief stil met een paar koolvissen, kabeljauwen en lommen. Er werd veel gezocht maar in het noordelijke deel van het fjord was er weinig te beleven vandaag.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl k

Vandaag ben ik met Rick, Willem en Rudie op pad gegaan. Binnen een half uur hadden we voldoende aasvissen en op de eerste stek stond na drie minuten mijn hengel al krom; een heilbot van 90 cm. Een mooi begin, dat belooft wat. Maar helaas gooide ook bij ons de oostenwind roet in het eten. We konden niet bij de stekken komen die we hoopten te kunnen bereiken en ’s middags stonden wind en stroming hard tegen elkaar in, waardoor effectief vissen lastig was. Maar met een beetje trollen wist Willem ’s middags toch nog een botje te strikken en ving Rudie uiteindelijk zijn eerste heilbot: 97 cm.

Dag 6 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl l

Het was een gezellige sfeer aan boord met herinneringen aan metal-concerten, mooie visverhalen en zo nu en dan een mop of grol. Alles uiteraard aangevuld met her en der een slok verwarmende Laphroaig whisky.

Website: www.visreis.nl.

Lees de verslagen van de eerdere dagen hier:
https://beet.nl/dag-1-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-2-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-3-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-4-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-5-hart-heilbot-festival-visreis-nl/