Woensdag 29 maart – testdag

Het weer voor vandaag zag er wat minder uit dan gisteren. Naar de skrei toe varen was een optie, maar wel één die met stevige golfslag gepaard zou gaan en dus besloten alle drie boten het op heilbot te gaan wagen. En dat pakte voor twee boten goed uit.

Door Lars Nieuwenhoff

Het weer voor vandaag zag er wat minder uit dan gisteren.

Bart, Ed, John en Ad zijn het aan de noordzijde van het Bergsfjord gaan proberen, maar dat was niet zo’n succes. Ze vingen één heilbot en keerden op tijd terug naar de haven.

Ettelijke zeewolven.

Frank, Jeantino, Serge en Greg hadden meer geluk. Nadat ze het de gehele ochtend zonder succes geprobeerd hadden rondom Loppa, besloten ze ’s middags naar de noordoostelijke punt van Silda te varen. En daar hadden ze wel succes: tien heilbotten, ettelijke zeewolven en een enkele lom. En Greg heeft weer een PR gezet, dat van heilbot heeft hij scherper gesteld op 114 cm.

Record scherper gezet...

Op de boot van Henk was het in het begin een beetje zo als dat van de Belgische ploeg; het rondje Loppa was geen hoppa maar een floppa. Silda daarentegen leverde toch een soort van jackpot op, want uiteindelijk belanden er twintig (!) heilbotten in de boot. Niet zoveel als vorig jaar op één dag (71!), maar toch een aanzienlijk aantal tussen de 110 cm en de 60 cm.

Zelfde gebit...

Enkele bijzonderheden van de dag op de Lissy:

Test 1) Kledingtest – Sjoerd en ik wilden weten of Joost zijn pak nu echt wel zo sterk was als hij beweerde en daarom hebben we er een zeewolf ‘op afgestuurd’ (aan gehangen!). Na een bijt- en hangtest hebben we de vis weer netjes laten zwemmen. Test geslaagd.

Heilbot.

Test 2) – Lijntest: Sjoerd wilde weten of Joost lijn zo goed was als hij beweerde. Op dat moment was Joost net een heilbot aan het drillen en daarom stuurde Sjoerd er een lom op af met als missie te bijten in de lijn van Joost. Missie geslaagd, test mislukt… de lom heeft de lijn doorgebeten waardoor de heilbot is ontsnapt (dit is geen blaatverhaal, maar echt gebeurd!).

Nog meer zeewolven.

Test 3) Aastest – Ik had net een heilbot gevangen op 30 meter diepte en na de dril weer losgelaten en hij zwom braaf naar de bodem terug. Ik hang mijn shad over de reling (op zo’n twee meter onder de boot) om Henk te gaan helpen met het landen van zijn heilbot. En terwijl ik naar hem toe loop zie ik in mijn ooghoek een heilbot door het beeld schieten die mijn shad pakt. Ik pak in een flits mijn hengel, zet de haak en kan de heilbot, na een korte dril, landen. Hij is waarschijnlijk mee gezwommen met de heilbot die Henk aan het drillen was en dacht “bingo, gratis aas daar naast de boot”.

Lukt het om een familiefoto BOVEN WATER te maken met de familie Heilbot, te weten Heilbot Harry, Heilbot Herma, Heilbot Henriette en Heilbot Henny?

Test 4) Lukt het om een familiefoto BOVEN WATER te maken met de familie Heilbot, te weten Heilbot Harry, Heilbot Herma, Heilbot Henriette en Heilbot Henny? Nou ook dat is gelukt, waarvan akte.

Of we uit gaan varen weten we dus nog niet.

Voor morgen zijn stevige wind en sneeuwbuien voorspeld. Of we uit gaan varen weten we dus nog niet. In ieder geval is ’s avonds de prijsuitreiking voorzien van het Cinnetic Skrei Festival, tijdens de kibbeling-party. Dan moeten de boten schoon zijn, dus hoe dan ook moet iedereen op tijd binnen zijn.

Voor morgen zijn stevige wind en sneeuwbuien voorspeld. Of we uit gaan varen weten we dus nog niet.

Voor morgen zijn stevige wind en sneeuwbuien voorspeld. Of we uit gaan varen weten we dus nog niet...

Voor morgen zijn stevige wind en sneeuwbuien voorspeld. Of we uit gaan varen weten we dus nog niet!

Voor morgen zijn stevige wind en sneeuwbuien voorspeld. Of we uit gaan varen weten we dus nog niet!!

Voor morgen zijn stevige wind en sneeuwbuien voorspeld. Of we uit gaan varen weten we dus nog niet!!!

Voor morgen zijn stevige wind en sneeuwbuien voorspeld. Of we uit gaan varen weten we dus nog niet!...

Voor morgen zijn stevige wind en sneeuwbuien voorspeld. Of we uit gaan varen weten we dus nog niet!!...

Voor morgen zijn stevige wind en sneeuwbuien voorspeld. Of we uit gaan varen weten we dus nog niet!!!...

Of we uit gaan varen weten we dus nog niet.

Website: www.visreis.nl.

Verslagen van de overige dagen:
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-6/
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-5/
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-4/
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-3/
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-2/
https://beet.nl/visreis-nl-verslag-skrei-festival-2023-1/