Donderdag 30 maart – Afsluiting

Helaas is de slechte weersverwachting waarheid geworden. Windkracht 6 afnemend naar 3, maar met een vracht sneeuw. Toch hebben Sjoerd en Joost de stoute schoenen aangetrokken en zijn zij het water opgegaan. De mannen van de andere twee bootjes hebben besloten om vandaag de koffers te pakken en even geen hengel vast te houden. Een paar mannen zijn de huisberg op gewandeld om toch even een frisse neus te halen.

Door Lars Nieuwenhoff

Sjoerd en Joost hebben een frisse neus gehaald.

Sjoerd en Joost hebben een frisse neus gehaald. Toen zij wegvoeren was het redelijk rustig qua wind maar na tien minuten vissen kwam de wind er vol in en besloten zij om toch weer terug te varen. No luck, dus.

Wie had het geloofd dat als we van te voren hadden gezegd dat we alle acht dagen zouden gaan vissen en dat we vier dagen echt gericht op skrei zouden kunnen vissen?

We hebben het festival afgerond met een kibbeling party. Cor en Patricia hebben vis staan frituren en we hebben er een gezellig feestje van gemaakt als afsluiting van een fantastische week. Wie had het geloofd dat als we van te voren hadden gezegd dat we alle acht dagen zouden gaan vissen en dat we vier dagen echt gericht op skrei zouden kunnen vissen? Niemand toch?

Het was best koud soms; we hebben temperaturen van -15 tot -3 op de thermometer voorbij zien komen, maar goed gekleed was dat best vol te houden.

We hebben in de zon staan vissen, een dag zelf met nagenoeg windstilte, twee dagen met windkracht 2, een dag met windkracht 3 en vier dagen met windkracht 4, 5 of 6. Het was best koud soms; we hebben temperaturen van -15 tot -3 op de thermometer voorbij zien komen, maar goed gekleed was dat best vol te houden.

De tip van de week was het gebruik voetverwarmende inlegzooltjes in de laarzen en warmtepads in de jaszakken.

De tip van de week was het gebruik voetverwarmende inlegzooltjes in de laarzen en warmtepads in de jaszakken. Het actief vissen met handschoenen is lastig, zeker als je veel vangt, dus telkens je handen in de zakken steken met de pads werkt erg goed. Specifiek bij de zooltjes op de afbeelding wordt aangegeven dat ze vijf uur werken, maar in de praktijk was dat echt beduidend meer, zo’n tien uur! En echt de hele dag warme voeten hebben is noodzakelijk.

En echt de hele dag warme voeten hebben is noodzakelijk.

De andere opvallende les deze week was dat grote shads bijna niet werden gepakt door de skrei. Hun magen bleken helemaal vol te zitten met kleine aasvisjes dus sandeels van 150 – 200 gram gram, shads en twisters van het formaat 18 cm van 150 – 200 gram hadden echt de voorkeur, vooral als ze langzaam omhoog werden gedraaid tot halverwege de diepte. En pilkers deden het soms ook goed. De heilbotten waren wat minder selectief; verse haring (ingevroren te bestellen bij Cor) en shads/sandeels tot 300 gram werden ongeveer even graag gepakt.

We hebben voor de winnaars een aantal mooie prijzen van Cinnetic ter beschikking gesteld; drie hengels, drie werpmolens, 3 x 300 meter lijn en drie beany-mutsen.

Tijdens de kibbeling party sluiten we het wedstrijddeel van het Cinnetic Skreifestival af met de prijsuitreiking. We hebben voor de winnaars een aantal mooie prijzen van Cinnetic ter beschikking gesteld; drie hengels, drie werpmolens, 3 x 300 meter lijn en drie beany-mutsen.

Jeantino

Tijdens het afscheidsdiner zijn de prijzen aan de winnaars uitgereikt waarbij is uitgegaan van de lengte van de vis. De eerste prijs is gegaan naar Jeantino, met zijn skrei van 142 cm en 33 kg was hij overduidelijk de winnaar van het klassement.

Henk

Tweede is geworden Henk met 132 cm en 28 kg…

Bart

…derde is Bart met een skrei van 129 cm en 22 kg.

Serge

Runner-ups zijn Serge met 125 cm 22,5 kg en Ed die een skrei van rond de 125 heeft teruggezet zonder te meten omdat hij dacht nog wel een grotere te vangen… De grootste heilbot is gevangen door Serge, 114 cm en hij pakt zo ook nog een prijs mee.

Greg

Ad heeft de poedelprijs gekregen voor de grootste verspeelde vis, als gevolg van hengelbreuk. Eervolle vermeldingen zijn er nog voor Greg (nogmaals met 118 cm), Bart (nogmaals met 118 en 113 cm), Sjoerd (117 en 114 cm) en Ed (113 cm).

Na de prijsuitreiking bleef het nog lang onrustig in Bergsfjord en werden de laatste spullen gepakt, want morgen om 05.00 uur gaat het wekkertje, omdat we om 06.30 uur klaar moeten staan voor de pont.

Website: www.visreis.nl.

 

Verslagen van de overige dagen:
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-7/
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-6/
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-5/
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-4/
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-3/
https://beet.nl/visreis-nl-cinnetic-skrei-festival-2023-2/
https://beet.nl/visreis-nl-verslag-skrei-festival-2023-1/