En dan is hij er al weer sneller dan verwacht. De laatste dag. En dan komt er meteen de belangrijke vraag: gaat er nog wat veranderen aan de stand? Het antwoord is kort: ja!

Door Joris Nieuwenhoff

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl a

Het is Joost die op de valreep nog een prachtige heilbot van 134 cm vangt en zich daarmee op de derde plek weet te nestelen. En dat is best knap gegeven de weersomstandigheden op deze laatste dag.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl b

Joost met 134 cm heilbot.

Het gaat waaien en het wordt koud. Eergisteren was er al sneeuw gevallen op de toppen van de bergen om ons heen. Maar daar kwam vandaag met de wind en ook sneeuw tot aan zeeniveau een nieuwe dimensie bij.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl c

Nick.

En dan te bedenken dat we aan het begin van deze visreis met een vlakke zee en een zonnetje naar Storskaltarran konden varen en nu een week later zitten we in de beginnende winter en een harde, koude wind hier in het noorden van Noorwegen.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl d

Joris.

Het kan verkeren en een goede voorbereiding is dan ook het halve werk. Dikke jassen, oliepakken, handschoenen en thermo ondergoed zijn dan ook handig om bij je te hebben.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl e

Joost.

Voor sommigen was het genoeg en die hadden geen zin meer om het weer te trotseren en ik geef ze geen ongelijk. Zeven dagen vissen en iedere dag vroeg op zijn best vermoeiend. Zij hebben vandaag de boten gepoetst en afgetankt en een extra middagslaapje kunnen doen.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl f

Jan.

De anderen kozen er voor om toch nog een dag te gaan vissen. In totaal werden er vandaag vijftien heilbotten gevangen, waarmee het totaal op 126 uitkomt. Dat is een mooi aantal maar persoonlijk had ik op iets meer gehoopt. Twee jaar geleden hadden we ruim 200 exemplaren en vorig jaar net 100. Daarbij is mij het volgende opgevallen.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl g

Henk.

De gevangen vissen zijn erg vet. Ze zijn zwaarder dan de gemiddelden van de algemene heilbot tabel. Op onderwater beelden zien we soms wel vijf heilbotten naar het aas komen en weer weg zwemmen.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl h

Danny.

We hebben dit jaar wel grote vissen gehaakt maar er zijn er zo’n tien uiteindelijk door lijn breuk of losschieten niet gevangen. En dat betekent dat we dit jaar geen heilbot sprong de haven in hebben gehad. Jammer maar het is niet anders. Mijn devies is cliché maar je moet te allen tijde er het beste van maken. Of ze nu wel of niet azen.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl h

Maar goed. Geen sprong in de haven maar natuurlijk wel het afscheidsdiner met prijsuitreiking.

3e plaats Joost Bisschops met 134 cm.

3e plaats Joost Bisschops met 134 cm.

2e plaats Liviu Despa met 141 cm.

2e plaats Liviu Despa met 141 cm.

1e plaats Nick en Jan met 146 cm.

1e plaats Nick en Jan met 146 cm.

Ze kregen allemaal een mooie set bestaande uit een Hart hengel en werpmolen of reel en het Visreis.nl long sleeve shirt! En dan rest ons niets anders dan morgen weer naar huis te reizen.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl i

Eric.

Een lange dag maar wel na een mooie week vissen op heilbot met 30 gasten en twee begeleiders. Het was mij en Lars weer een genoegen om deze visreis te mogen organiseren en onze kennis te delen met onze gasten.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl j

Andre.

Dag 8 van het Hart Heilbot Festival – Visreis.nl k

De Brabantse Bende.

Tot de volgende keer en ‘join the club’.

Website: www.visreis.nl.

Lees de verslagen van de eerdere dagen hier:
https://beet.nl/dag-1-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-2-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-3-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-4-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-5-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-6-hart-heilbot-festival-visreis-nl/
https://beet.nl/dag-7-hart-heilbot-festival-visreis-nl/