# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Snoekbaars
Stizostedion lucioperca Snoekbaars
Andre Gießing vangt Nederlands record snoekbaars 106 cm 106 cm kg 30 maart 2022

Op 13 februari 2020 besluit de BNRZ Commissie om de 105 cm mega snoekbaars gevangen door Igor Vucenic als officieel Nederlands record te erkennen. Maar dan volgt een bijna onmogelijk scenario: vismaat Robert vangt een 106 cm vis nog geen 24 uur later… Maar alsof het niet gek genoeg is, wordt dit record door een foutief meetlint alsnog afgekeurd. Hoe verzin je dat?!

We vroegen Igor naar zijn visserij en het verhaal achter de vangst van deze 105 cm monstersnoekbaars.

Hoe ziet je visserij er uit?

Als fanatieke lid van Kneiterlijst ben ik samen met mijn maatjes al jaren op zoek vooral naar grote vissen. Omdat we heel veel samen delen hebben we door de jaren heen veel geleerd over gedrag van grote snoekbaarzen en kunnen we ze met grote regelmaat ook vangen.

Laatste jaren heb ik veel tijd ingestoken in nieuwste technieken, vooral pelagisch vissen in combinatie van moderne elektronica van Garmin heb mijn ogen nog verder geopend en wij vangen nu veel meer en groter dan vroeger.

Gericht vissen op grote vissen doe ik ook met andere rovers en met best veel succes, PR baars staat momenteel op 50.5 cm en snoek op 132 cm.

Hoe verliep deze dag? Nog meer grotere vissen?

Het was 16 oktober, een magic night! Ik had een hele rij aan mooie snoekbaarzen die avond, namelijk 79/80/84/84.5/84.5/92/97.5 en ook de 105 cm…

Begin van de avond was heel rustig, de eerste vis ving ik pas na drie uur vissen. Daarna ging het echt supergoed, rond één uur s ’nachts kwam ik boven een hele grote vis en na een tijdje teasen krijg ik een aanbeet, ik voelde meteen dat het monstervis was, maar na paar minuten en vlak bij de boot heb ik hem verspeeld… Dat was echt balen, normaal gesproken raakt het me niet als ik een vis verspeel maar deze keer was ik toch van slag!

92 cm snoekbaars record

Dit is al een giga vis, maar de koek was nog niet op…

 

En wat gebeurde er toen?

De komende twee uur ving ik ook niks, totdat ik deze vis tegenkwam. Signaal op mijn Garmin gaf mij aan dat ik weer een monster heb gespot. Het duurde wel 15 minuten voordat de vis interesse toonde in mijn zelfgemaakte rood/zwarte imitatie van Fin-s 7 inch (inmiddels legendarische shad waar ik al heel veel dikke vissen mee ving, onder andere mijn voormalige Pr snoekbaars van 101 en ook Pr snoek van 132 cm.)

Hij pakte hem niet meteen, maar bleef mijn shad rustig volgen zoals ze dat vaak doen. Na hele spannende 5 minuten kreeg ik een van de hardste aanbeten ooit. Dril was heftig maar kort en ik heb de vis met hand geland. Moment dat ik hem binnen had hoorde ik stem in mijn hoofd die zei “deze vis moet ZSM terug je gaat nog veel grotere vangen”. Vandaar dat ik geen tijd had genomen om foto’s te maken.

105 cm record snoekbaars

Nederlands record snoekbaars 105 cm.

Kun je wat vertellen over de rest van je set-up?

Ik heb deze vis gevangen aan mijn favoriete hengel, gemaakt door mijn vriend Pieter Smit. Het leuke is dat we samen een blank en opbouw hebben gekozen. De blank is van Pacific Bay QLMBC785.

Ik ben wel perfectionist als er om hengels gaat, alles moet kloppen; de juiste lengte, blank en actie, maar ook handvat en lengte van het handvat is voor mijn superbelangrijk. Vandaar dat ik zelden enthousiast ben van fabriekhengels.

Een nog grotere snoekbaars lijkt bijna onmogelijk, of niet?

‘Best is yet to come’ is mijn levensmoto en dat is ook hoe ik tegen mijn visserij kijk.

Mijn lange termijn doel voor snoekbaars is 110 cm. Al klinkt dat voor de meeste als onwaarschijnlijk, ik ben 100% van overtuigd dat ik hem ga vangen! Sterker nog, ik heb hem al gevangen alleen moet ik hem nog plaatsen in de tijdlijn.

record snoekbaars

Een magische dag, de dag van het Nederlands record snoekbaars 105 cm!

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Snoekbaars
Stizostedion lucioperca Snoekbaars
Andre Gießing vangt Nederlands record snoekbaars 106 cm 106 cm kg 30 maart 2022
2 Snoekbaars
Stizostedion lucioperca Snoekbaars
Nederlands record snoekbaars 105 cm gevangen door Igor Vucenic 105 cm kg 19 maart 2020