Noorwegen, hèt sportvisland

Jazeker, Nederland is een echt sportvisland; toch ligt Noorwegen daarbij niet in de schaduw. Misschien hebben we het hier over het land met de meeste potentie en haal het woordje ‘misschien’ maar weg. Al helemaal op het gebied van zeevissen. Vrijwel nergens vind je zulke rijke visgronden! Nieuwsgierig, kijk HIER eens rond.

Soroya 08-2014@Arnout Terlouw (196)
Grote kabeljauw vangen? Norway is the place to be!

VISSERSHUTTEN
Er wordt gezegd dat Noren zout water in hun aderen hebben. Noorwegen heeft altijd al geleefd van de zee. De hele kustlijn - van Zuid-Noorwegen, door Fjord-Noorwegen, tot aan Kirkenes in Noord-Noorwegen - is bezaaid met dorpen waar de visserij nog steeds een belangrijk onderdeel van de levensstijl is. Veel bezoekers verblijven in een van de gezellige rorbuer (traditionele vissershutten), die te huur zijn.

file=B75AC76C3AF08A1C2E343A57204C43E7AFBC59F1.jpg&dh=505&dw=800
Complete visdorpen, waar jij je als sportvisser niet anders dan thuis zult voelen.

DSC_0746B
Je eigen visboot en een hele trip lang je eigen ding doen. Langs de gehele Noorse kust kan het.

NOOIT NACHT
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, kun je het hele jaar door vissen op zee. De zomermaanden vormen het belangrijkste seizoen bij zowel de lokale bevolking als bezoekers. Iedereen profiteert dan van de warmere temperaturen en de zonnige, extreem lange avonden. Sterker nog, dicht bij de poolcirkel gaat de zon nauwelijks tot niet onder.

DSC_0545B
Heilbot, de koning van de Noorse zeeën. Agressief en power tot in de staart.
DSC_0629B
Geloof jij dat het hier een uurtje of 1 's nachts is?
the_atlantic_road_norway_afc408b7-c7a9-4f9e-a184-fa8dad67bc6e
Jammer genoeg is het landschap niet zo mooi in Noorwegen.

40 KILO VISSEN
Maar vlak het laagseizoen niet uit, wanneer het minder druk is en de accommodaties en diensten een stuk prijsvriendelijker zijn. De winter? Ook dit is een prachtige periode, weliswaar met minder daglicht, maar ter compensatie het betoverende noorderlicht. Dat niet alleen, dit is de tijd voor het vangen van extreem grote, vette kabeljauw, die dan dicht onder de kust zwemt, de zogenaamde skrei (migrerende kabeljauw). We hebben het hier over vissen die zomaar ver boven de 40 kilo kunnen wegen.

Soroya 08-2014@Arnout Terlouw (309B)
Het walhalla voor niet alleen de zeevisser, ook de roofvisser zal hier de tijd van zijn leven beleven.
Soroya 08-2014@Arnout Terlouw (36)
Koolvis, de roofblei van het zoute water.

RECORDS
Nogmaals, de mogelijkheden in Noorwegen zijn legio. Kabeljauw, koolvis, pollak, leng, lom of heilbot. Recordformaten van deze soorten zul je hier het snelst aantreffen.

Meer info? Klik HIER

Norway_Pay_off_RGB_9873aab5-884e-4309-a7fa-1a8205b2bb32
Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer