# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Kolblei
Abramis bjoerkna Kolblei record
Jan Westra vangt 43 cm kolblei cm kg 18 september 2006

Begin 2006 deed Hagenees Jan Westra al een aanval op het BNRZ-record kolblei. Helaas voor Jan was zijn vis ‘slechts’ een evenaring van het toenmalige record. Jan is echter een doorzetter en pakte met een 43.5 cm lange kolblei het Nederlands record.

Record kolblei

Het Nederlandse record kolblei van 43 cm in de handen van Jan Westra.

 

Dit keer viste Jan met zijn vismaat in de Noord bij Papendrecht. Nog in het donker aangekomen, zagen ze veel visactiviteit op het water. In het licht van de volle maan hoorden en zagen ze veel plonzen en kringen in het water. Het was ook nog afgaand water, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Snel de feederhengel opgetuigd met 25/00 nylon en aan de onderlijn van 12/00, in combinatie met een haakje 12 met een paar casters. Zoals gewoonlijk werden er eerst een stuk of tien korfjes met voer en casters op de visplek geleegd; toen kon het vissen beginnen. Er was nog steeds volop visactiviteit, dus het moest wel een mooie dag worden.

 

Na een net niet record

Na een paar voorns en windes, volgde een kolblei van 40 centimeter. Een paar centimeter te kort voor een recordvis, maar waar er één zit, kunnen er meer zitten. Even later volgde er weer een prachtige aanbeet, de hengel werd volgens Jan bijna uit de steun getrokken en aan het trekken te voelen dacht hij dat er een winde was gehaakt. Pas toen hij aan de oppervlakte kwam, bleek het een grote kolblei te zijn. Uit de verte kon Jan al zien dat dit wel eens een recordvis zou kunnen zijn. Nu was het zaak de vis niet kwijt te raken. Dat lukte en even later lag het nieuwe BNRZ-record kolblei in het net: 43,5 centimeter met een gewicht van 1.610 gram! Dat Jan en zijn vismaat die dag samen bijna 65 mooie vissen vingen, was alleen nog maar een bonus bovenop het nieuwe record.

 

Biologie en achtergrondinformatie kolblei

Wil je meer weten over de levenscyclus van de kolblei en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Kolblei
Abramis bjoerkna Kolblei record
Jan Westra vangt 43 cm kolblei cm kg 18 september 2006