# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Bot
Platichthys flesus Bot record
Michel van Spankeren vangt 44 cm bot 44 cm 1 kg 24 februari 2017

Deze winter had ik mijzelf helemaal gestort op het vangen van baarzen. Specifiek het vangen van vissen die door de magische 2 kilogram grens heen gaan. Een dag na de storm van 23 februari was de felle Zeeuwse wind gaan liggen. Er kwamen zowaar wat heerlijke straaltjes warmte en blijdschap tussen de wolken door. Tijd om te gaan baarzen! Ik ving bot, letterlijk dan.

Bot record

Wat een onverwacht bot record van 44 cm.

Door goed huiswerk te doen met hulp van de Navionics Webapp had ik wat mooie stekjes op het oog. Ik besloot op locatie zo efficiënt mogelijk te werk te gaan door er direct heen te varen. Ik moest in één rechte lijn een behoorlijk stuk water oversteken voor ik op mijn plekjes aankwam en besloot daarom alvast een lijntje uit te werpen. Het idee was om diagonalend naar de stek te varen, maar al snel had ik geen vertrouwen meer in dat stuk water. Met een mooi hengelsteuntje aan boord ging actief diagonalen daarom al snel over in diagonalen dan wel slepen vanuit de steun. Ik vond dat de rukjes die de bellyboat gaf aan de hengel tijdens het watertrappelen maar voldoende moesten zijn.

 

Stuiterbaars? Nee, een bot!

Na een meter of 50 te hebben afgelegd, zie ik in mijn ooghoek de hengel flink doortrekken. Met de snelheid die ik maak lijkt het voor een fractie van een seconde dat ik een flinke steen heb aangeharkt. Vrijwel direct stuitert de hengel hevig door! Ik pak de hengel uit de steun en denk een flink boze ‘baars’ aan het uiteinde van mijn lijn te hebben hangen. Dichter bij de boot begint de vis van links naar rechts te zwemmen, wat niets anders kan betekenen dan dat ik een joekel heb gehaakt. Verbijsterd schuif ik vlug mijn netje onder de vis. Ik raak het dier aan en de ruwe huid verraad direct dat het hier niet gaat om een grote schol maar om een prachtige bot. Op de meetplank lees is 44,5 cm af. Wat een bizarre ‘bijvangst’ tijdens een middagje ‘baarzen’!

 

Het record bot op film!

https://youtu.be/G6TpW9Un5Js

 

Factfile

Hengel: Shimano Speedmaster BX 240 ML

Lijn: Berkley Nanofil 12/00

Aas: Illex Gambit Cosmo Craw 3”

 

Biologie en achtergrondinformatie bot

Wil je meer weten over de levenscyclus van de bot en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Bot record

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Bot
Platichthys flesus Bot record
Michel van Spankeren vangt 44 cm bot 44 cm 1 kg 24 februari 2017