# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Baars
Perca flufitilis baars record
Nederlands record baars 56 cm gevangen door Thomas Gronenwald 56 cm 3.05 kg 15 december 2019

De hele week liep ik al met een plan in mijn hoofd. Als ik het werk op tijd af zou kunnen krijgen zouden er een paar uurtjes overblijven om op baars te gaan. De plekken had ik ook al bedacht. Een tweetal bewezen plekjes zou ik af gaan vissen. Toch liep het anders. Tijdens het afronden van de laatste werkzaamheden dwalen mijn gedachten al naar mijn aankomende sessie en ineens komt daar een andere stek mijn hoofd binnenzeilen. Op een totaal ander water en een plek waar ik lange tijd niet geweest ben. Ik heb er een instant goed gevoel bij en besluit dat ik mijn originele plan maar een andere keer moet uitvoeren.

Record baars 54 cm

Pieter-Bas Broeckx met het Nederlands record baars van 54 cm.

Halverwege de middag kom ik op de beoogde plek aan. Vol goede moed begin ik mijn worpen te maken en het water systematisch uit te kammen. Na een goed half uur wordt ik in mijn ritme gestoord door een miniem tikje. Uit reflex sla ik aan maar zonder ook maar enige weerstand gevoeld te hebben heb ik hiermee mijn lijn doormidden geslagen…. Weg vis, kak! Ietwat beteuterd knoop ik een nieuwe voorslag en onderlijn aan en hang een verse tube in de speld. Onder het motto, wellicht een herkansing vis ik rustig door.

 

Goedmakertje

Het duurt slechts enkele worpen voor mijn tube resoluut wordt onderschept hetgeen een ferme tik op de top oplevert. Nu hangt de vis wel. Stevig gebonk verraad dat het hier om een dikke baars gaat. Wanneer de vis in het oppervlak verschijnt is het een plaatje! Een zeer hoog gebouwde vis met een diepgroene rug overgaand in een licht olijfgroene tot gele buik met zelfs oranje tinten erin. Ik leg de vis tijdelijk in het net en bouw mijn camera setup op. Snel schiet ik een aantal plaatjes, meet en weeg de vis en leg hem nog even terug in het net.

Baars record

Een beauty van een baars; niet wetende dat ik enkele minuten later de recordvis er aan had hangen…

 

Nooit verwachte herkansing

Op dit moment krijg ik een ingeving. Ik laat de vis nog even liggen en maak eerst nog even een worp over de plek waar ik net die vis ving. Je weet tenslotte maar nooit. Als ik de tube voor de tweede keer wil optikken wordt deze bruut gepakt. Een zware vis gaat direct hard tekeer. Als ik de vis in het vizier krijg ben ik perplex… wat een bak van een vis! Snel land ik de vis. Wanneer ik in de bek kijk sta ik ineens aan de grond genageld. Ik zie twee tubes in de vis hangen! Dit is de vis waarop ik net mijn lijn stuksloeg… Hoe dan?

 

Onwerkelijk: 54 cm megabaars!

Snel onthaak ik het monster en leg het op de nog klaarliggende meetlat. Mijn vermoeden wordt direct bevestigd deze gaat over de 50, goed over de 50! De vis stopt uiteindelijk bij 54… Ik leg de vis nog een keer op de lat… Weer 54… Voor de zekerheid nog een keer… .Wederom 54 en misschien nog wel een heel klein beetje extra…. Ik sta te stuiteren op de kant…. Eerst de vis even terug in het net. Ik wip de eerste vis over de rand en leg de kolos in het net. Dan kunnen we beide even bijkomen. Met trillende handjes maak ik mijn camera setup weer in orde… Voorzichtig word de vis ter hand genomen en schiet ik een serie foto’s. Snel weer vis in het net en foto’s checken. Daarna weeg ik de vis… Ik kom uit op 3,01 kg, onwerkelijk…

 

Het Nederlandse record baars op film!

Nog even houd ik de vis onderwater in mijn handen en kijk naar de flank die ongekend hoog en lang is. Wat een bruut… Wat een unieke vis… Het is tijd om afscheid te nemen. Ik til de vis over de rand van het net houd hem losjes in mijn handen. De vis reageert direct en verdwijnt met ferme staartslagen snel uit beeld. Mij in extase achterlatend.

https://youtu.be/eojs04TIUYI

Wat een monster. Wat een verhaal, al die kleine rare beslisinkjes die leidde tot de vangst van deze kolos, en dan ook nog eens met twee aasjes in zijn bek… Je zou bijna denken dat ik deze vis moest vangen… Hoe groot is de kans?? Je zou bijna geloven dat dit een sterk staaltje visserslatijn is, gelukkig hebben we de foto’s nog… Een beetje vroeg misschien maar een mooier verjaardagscadeau had ik mijn niet kunnen wensen…

 

Dit is zeker niet de grootste gevangen baars

Ondanks dat dit een hele grote baars is, weet ik dat er op dit moment al grotere exemplaren zijn gevangen. De vissers hebben ervoor gekozen uit te publiciteit te blijven. Hetgeen jammer is. Met deze vis wil ik een maat zetten om te laten zien dat er onwaarschijnlijk grote vissen in dit fantastische visland zwemmen. Wat betreft baars durf ik zelfs te stellen dat we in de beste plaats ter wereld wonen om record baarzen te vangen. Met meerdere zeer grote estuariene wateren, meer dan 10 grote rivieren en honderden plassen, meren en grindgaten zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos. En overal kan je op jacht naar een monster. Ik hoop dat ook dat dit officiële record snel verbroken wordt door een echt ongekend baarsmonster. Dus als je ‘m vangt, dien hem in en laat anderen er ook van meegenieten!

Baars record

Het feitelijke persoonlijke record van Pieter-Bas van 54,5 cm, maar zonder meetlintfoto.

 

Biologie en achtergrondinformatie baars

Wil je meer weten over de levenscyclus van de barbeel en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier of op de onderstaande afbeelding voor meer info van Sportvisserij Nederland!

Recordhouders

# Vissoort Recordhouder Lengte Gewicht Datum
1 Baars
Perca flufitilis baars record
Nederlands record baars 56 cm gevangen door Thomas Gronenwald 56 cm 3.05 kg 15 december 2019
2 Baars
Perca flufitilis baars record
Pieter-Bas Broeckx vangt baars van 54 cm 54 cm 3.01 kg 22 december 2016