Wat is witvissen en wat zijn witvissen?
Bij het witvissen richt de vissers zich op vissoorten als brasem, blankvoorn, ruisvoorn, winde, zeelt, barbeel en kolbei. Dit zijn verreweg de meest voorkomende soorten in ons zoete water. Hoewel karper niet onder de witvis valt, zijn er met de opkomst van (commerciële) karpervijvers genoeg zichzelf noemend ‘witvissers’ die met witvistechnieken op kleine karpers vissen.
Waar moet je witvissen?
In nagenoeg alle wateren zwemt witvis. Omdat witvis een echte scholenvis is, komen ze vaak in grote getale voor. Ze vormen daarmee een ideaal doelwit voor de beginnende visser. Je kunt witvis op allerlei watertypen vangen, denk hierbij aan:
- Polders en weteringen. Bijvoorbeeld de oer-Hollandse veenpolder in de omgeving van Schoonhoven of een kleipolder nabij de Biesbosch
- Kleine rivieren. Wateren als de Overijsselse Vecht, de Oude Rijn, de Linge, de Utrechtse Vecht of de Amstel.
- Grote rivieren. Op de Gelderse IJssel, Maas, Rijn en de Waal kun je ook witvis vangen.
- Grote meren. Ook op de grootse wateren van Nederland zwemt witvis, zoals op het Markermeer of het Haringvliet.
- Kanalen: vanzelfsprekend zwemmen op de vele kanalen die onze landen rijk zijn, zoals het Kanaal door Voorne of bijvoorbeeld de Urkervaart ook witvissen.
- Havens: Hier vinden witvissen voedsel en beschutting, de jachthaven van Drimmelen of de havenkom van Huizen zijn maar voorbeelden van hoe visrijk zo’n plek kan zijn!
- Parkwater: of je nu woont in een dorp met parkwater of op een stadsvijver van Bergen op Zoom, bijna overal zwemmen witvissen.
- Commerciële vijvercomplexen. Op deze wateren wordt veel kleine karper en kruiskarper uitgezet. ook zwemt er soms zeelt, giebel, en brasem. Op deze type wateren ben je bijna verzekerd van een goed vangst!
- Midden in de stad: Wellicht denk je bij water midden in de stad niet direct aan visrijk water, maar niets is minder waar! Neem bijvoorbeeld het riviertje de Mark in hartje Breda, de Nieuwe Maas in Rotterdam of de grachten van Amsterdam; er zwemt vaak opvallend veel witvis.
Wanneer kun je witvissen?
Het simpele antwoord is: je kunt het gehele jaar witvis vangen! Verreweg het belangrijkste is om te vissen op de plekken waar op dat moment de vis in de buurt zwemt. Dat is de eerste sleutel tot succes. Let wel op, de verblijfplaats van witvis is sterk afhankelijk van het seizoen.
- In de lente: Voor veel soorten staat deze periode in het teken van de paai. Ze scholen hiervoor samen. Op warmer water komt natuurlijk voedsel eerder tot leven, zoek dus naar warmer water. Denk hierbij aan kommetjes die uit de koude oosten en noorden wind liggen en waar de zon het water opwarmt. Op grote watersystemen trekken witvissen naar ondiepe delen en de oeverzone. Ook op kleine wateren kan de watertemperatuur graden verschillen.
- In de zomer: De witvis is lang niet meer zo geconcentreerd als in de lente en spreiden zich uit over andere delen van het water. De combinatie warm water en zuurstofrijk water is vaak een goed aankooppunt om de witvis te vinden.
- In de herfst: Nu de winter voor de deur staat gaan de witvissen nog eens goed hun buikje rond eten. De watertemperatuur zakt, waardoor ze ook al meer samenscholen en langzaam naar de overwinteringsplaatsen trekken.
- In de winter: In de winter scholen de witvissen samen en zoeken ze vaak de beschutting op. Op zogenaamde winterstekken kun je dan meer vangen dan in andere periodes van het jaar. Wel geldt dat er bepaalde soorten bij warmer of kouder water meer of minder actief zijn.
Hoe moet je witvissen?
Er zijn verschillende technieken hoe je witvis kunt vangen. Maar hoe en waarom kies je voor een bepaalde techniek? Vaak kies je op basis van de omstandigheden de beste techniek. Vooral voor een wedstrijdvisser, die een zo hoog mogelijk gewicht wil vangen, is dit van belang. Zogenaamde specimenhunters vissen weer specifiek op één soort en proberen vaak de recordformaat exemplaren te pakken. Voor de recreatieve visser gaat het vaak niet om de meest effectieve techniek, maar simpelweg wat je het leukste vindt. Enkele factoren waar je rekening mee dient te houden:
- Hoe diep is het water? Eigenlijk gaat het met name om de aasdiepte van de vis. Afhankelijk van de situatie kun je aan het oppervlak vissen, op de bodem vissen of daar tussenin!
- Hoe ver moet je vissen? Soms zwemt de vis letterlijk onder je voeten, bijvoorbeeld als je vanaf een steiger vis, maar dat is lang niet altijd het geval. Met een vaste hengel ben je beperkt in de visafstand, terwijl je met een werphengel veel flexibeler bent.
- Hoe ziet het witvis bestand er uit? Bij veel kleine vis is een vaste hengel de beste keuze.
- Hoe is de bodemstructuur? Neem bijvoorbeeld een bodem die bedenkt is met waterplanten, dan dien rekening te houden met het aanbieden van het aas. Een bodemvisserij zal minder aanbeten opleveren, dan een visserij op of boven de planten.
- Wat vind jij de leukste techniek? Vissen gaat bovenal om plezier hebben. Soms kies je dan een techniek die niet het meest effectief is wat betreft vangen, maar wat je wel het leukste vindt. Voor iedereen is dit verschillend.
Welke witvis technieken en aanpakken zijn er?
- Witvistechnieken
Er zijn verschillende technieken hoe je witvis kunt vangen; je kunt deze opsplitsen in twee hoofdcategorieën:- Vissen met de vaste hengel. In de basis vis je met een hengel met daaraan een lijn, dobber en haak. Dat klinkt simpel, maar binnen het vaste hengel vissen zijn allerlei specialisaties ontstaan.
- Vissen met de werphengel. Denk onder andere aan het vissen met met de feederhengel en vissen met de de matchhengel. Binnen deze technieken zijn weer specialisaties ontstaan.
- Gericht op de soort
Bij aankomst aan een water kun je de keuze maken: ga ik vissen op alles wat bijt of ga ik me richten op een specifieke vissoort? Wanneer je de keuze maakt om gericht op brasem te vissen, dan dien je daar met je materiaal, voer en aas rekening te houden. - Wat is wedstrijdvissen?
Een wedstrijdvisser is iemand die deelneemt aan een viswedstrijd. Tijdens een wedstrijd nemen meerdere vissers het tegelijkertijd tegen elkaar op. Binnen een tijdbestek van vaak vier of vijf uur proberen zij de meeste vis te vangen. De winnaar is degene met het hoogste totaalgewicht. Ook op zout water worden wedstrijden gehouden, dan telt vaak de totaal lengte van de vissen. - Wat is Specimen Hunting?
Een ‘specimen hunter’ richt zich op één soort en probeert de grootste vissen te vangen. Met name in Engeland is deze tak van hengelsport bijzonder populair. Je hebt vissers die gericht op grote zeelt, brasem, voorn en zelfs kroeskarper vissen. In Nederland en België zijn met name de karper- en roofvissers hier actief in. Gericht op grote witvis vissen wordt de laatste jaren ook in onze landen populairder.
Hoe vis je met de vaste hengel?
Het vissen met de vaste hengel wordt door velen beschouwd als de basis van het vissen. Wie is er niet begonnen met het vissen met de vaste hengel? Wat je nodig hebt voor het vissen met de vaste hengel:
- De vaste hengel: waar vroeger vaste hengels uit glasvezel werden gemaakt, wordt tegenwoordig vooral carbon toegepast. Hierdoor worden de vaste hengels steeds lichter en strakker. Er zijn hengels te koop vanaf 3 tot 16 meter.
- Een dobbermontage: de montage maak je vast aan de hengeltop, of tegenwoordig wordt deze vaak aan een elastiek montage gemonteerd. Dankzij de rek fungeert het elastiek als een buffer, waardoor je ook grote en sterkere vissen dan voorheen kunt vangen!
Wat is Feedervissen?
Bij het feedevissen vis je met een werphengel. Het haakaas wordt in de nabijheid van de ‘feeder’ aangeboden. In de feeder kun je lokvoer en aas stoppen om de vissen dichterbij te lokken. Op deze wijze ligt jouw haakaas altijd in de buurt van voer.
- Wat is een voerkorf (feeder)?
De feeder, in het Nederlands een voerkorf, kun je het beste omschrijven als een hulpmiddel om voer vast te houden. Er zijn verschillende soorten en typen en gewichten voerkorven, waarbij sommige voor een specifieke situatie zijn ontwikkeld.
- Hoe is de beetregistratie bij feedervissen?
Voor de beetregistratie zijn speciale hengels ontwikkeld. Een feederhengel beschikt over een gevoelige top die erg buigzaam is. Er zijn allerlei type feederhengels verkrijgbaar: van 2,4 meter lange hengels voor lage werpgewichten in klein water, tot ruim 4 meter lange werpkanonnen waarmee je meer dan 100 meter kunt gooien! De swingtiphengel is wellicht de meest gevoelige beetregistratie voor wie op stilstaand water de witvis op de bodem belaagt. Deze typische beetregistratie zag je een aantal decennia geleden regelmatig langs de waterkant, maar tegenwoordig is deze een beetje de vergetelheid geraakt. - Welke montages gebruik je bij het feedervissen?
In de loop van de jaren zijn er verschillende type montages ontwikkeld, sommige voor specifieke omstandigheden zoals op stromend water. De drie meest gebruikte montages zijn de schuivende montage, lusmontage, zijlijnmontage. Bekijk ook hier hoe je stap-voor-stap een lusmontage en een zijlijnmontage maakt. - Wanneer kun je feedervissen?
Feedervissen is niet gebonden aan een tijd van het jaar. Ook in de winter kun je met de feederhengel vissen. - Hoe moet je feedervissen?
De eerste stap is het vinden van de geschikte plek. Door de feedermontage in te werpen en te tellen hoe lang de korf op de bodem ligt, kun je peilen. Lees in dit artikel hoe je dat moet doen!
Wat is Matchvissen?
Matchvissen is simpelweg het vissen met een werphengel en een dobber. Afhankelijk van de omstandigheden zijn er meerdere technieken binnen deze manier van vissen.
- Wat is matchvissen met de vaste montage?
Bij deze techniek zit de dobber gefixeerd op de lijn. Wanneer je op de bodem wilt vissen kun je dit alleen toepassen op ondiepe wateren. In deze video geeft Lucien de Rade de nodige tips en tricks voor het vissen met de vaste montage. - Wat is matchvissen met de slider?
Bij deze techniek, ook wel met de schuivende montage genoemd, kan de dobber vrij over de lijn schuiven. Op deze wijze is het mogelijk om met een dobbermontage op diep water op de bodem te vissen. Alle ins-en-outs van het vissen met de slider leer je in deze video!
Wat is Commercial vissen?
Het Commercial vissen is niet meer of minder dan het vissen op vijvers waar vaak veel vis is uitgezet en kleine karpers, kruiskarpers en giebels de doelsoorten zijn. De specialisaties die hier worden toegepast vinden hun basis in het klassieke dobbervissen met de vaste hengel, met de matchhengel of het feedervissen. Vanwege de unieke omstandigheden op dit soort wateren zijn er vanzelf allerlei specialisaties ontstaan. We nemen er enkele door:
- Vissen met de vaste hengel
Vanwege de sterke vissen, heeft het ‘elastiek-vissen’ hier een grote vlucht genomen. - Wat is vissen met de pellet waggler?
Stap 1 is het opbouwen van de stek; wat, wanneer en hoeveel voer je om de vis aan het azen te krijgen? Stap 2 is actief vissen. Hierbij is een goede werptechniek een solide basis voor een mooie vangst! - Wat is vissen met de method feeder?
Bekijk in deze video de basis van het vissen met de method feeder.
Wat voor lokvoer gebruik je bij het witvissen?
Een van de belangrijkste aspecten van het witvissen is het gebruik van aas en voer. Als geen andere soortengroep kun je witvis met voer en aas naar je toe lokken. Wil je meer weten over het algemeen gebruik van aas en voer bekijk 50 tips over aas en voer, een echte aanrader om de basis van aas en voer onder de knie te krijgen.
- Wat is grondvoer?
Grondvoer is een poedervormige, uit melen samengestelde mix die je bevochtigd en waarmee je vervolgens kunt voeren. Je kunt er ballen van kneden, maar je kunt het ook in de korf van een voerkorf stoppen of met een speciale pelletcone om je haakaas plakken. Je kunt grondvoer als kant-en-klare product in zakken kopen of zelf samenstellen met verschillende melen. Vaak wordt er los aas (zoals maden, mais of pellets) door het grondvoer gemengd om de vis te laten wennen aan het haakaas en ook langer op de stek te houden. - Wat zijn boosters en liquids?
Vloeibare lokstoffen kun je toevoegen voor extra attractie. Je kunt ze mengen door het grondvoer, je kunt de pellets in zo’n lokstof laten weken of haakaas kort er in dippen. Een van de bekendste lokstoffen is vloeibare leverextract, waar je wormen in kunt dippen.
Wat voor aas gebruik je bij het witvissen?
De volgende soorten aas kun je zowel als en door het lokvoer en haakaas gebruiken:
Dierlijke aassoorten:
- Hoe gebruik je maden en pinkies?
Maden en pinkies zijn verreweg het meest gebuikte haakaas voor witvis. Je kunt hier alle witvissen aan vangen. Hoe je deze maden en pinkies in topconditie houdt, lees je in deel 1 en deel 2 van deze artikelenserie. - Hoe gebruik je casters?
Casters zijn maden verpopte maden. Een geweldig goed haakaas en ook goed door het voer. Casters zijn erg geschikt voor het vissen op zachte bodems. - Hoe gebruik je wormen?
Er bestaat nauwelijks een allrounder aas dan wormen. Je kunt hier werkelijk bijna alle vissoorten mee vangen. Sowieso eten alle witvissen wormen. Er zijn verschillende soorten wormen verkrijgbaar.
- Dendrobena wormen.
- Mestpiertjes.
- Dauwwormen.
- Hoe gebruik je muggenlarven?
De larven van muggen komen van nature in het water voor en is een geweldig goed aas, zowel door het voer als voor aan de haak. Omdat het miniscule larven betreft, dien je speciaal, verfijnd materiaal te hebben om dit op de haak te kunnen presenteren. We raden beginners aan om eerst het vissen met maden en casters onder de knie te krijgen, alvorens over te stappen op muggenlarven. Hoe gebruik je muggenlarven? Lees dat in dit artikel!
Overige aassoorten:
- Wat zijn pellets?
Pellets zijn samengeperste korrels die in het water uitzetten dan wel uiteenvallen. De meeste pellets hebben vismeel als hoofdingrediënt, maar er zijn ook pellets op basis van bijvoorbeeld mais. Je kunt ze prima inzetten op bodemazende witvissen; lees hier hoe je ze gebuikt bij een brasemvisserij. Pellets kun je extra laten stinken door ze te boosten. Pellets kun je als voor en haakaas gebruiken. - Wat zijn boilies?
Boilies zijn gekookte of gestoomde deegballen. Vaak wordt in de mix ei of ei-poeder gebruikt, waardoor na het kookporces een aas met een harde buitenmantel ontstaat. Verkrijgbaar als ronde balletjes in verschillende diameters. Voor witvis worden vaak 6-10 mm gebruikt. Daarnaast zijn er ook andere vormen, onder andere de dumbell (cylindervormig) en blokjes. Bij het witvissen wordt er zelden met boilies gevoerd en worden ze vaak enkel als haakaas ingezet. Standaard boilies zinken, maar door aangepaste mixen kun je ze ook extreem langzaam zinkend maken (wafters) en drijvend maken (pop-up). Hierdoor kun je de aaspresentatie aanpassen aan de situatie. - Hoe vis je met brood?
Brood is een klassieker. Het zit is als broodmeel in veel grondvoertjes, maar je kunt brood op allerlei manieren inzetten. Zo kun je vers brood malen en hiervan broodballen maken. Je kunt het tevens als haakaas gebruiken. Met een speciale punch leer je hier hoe je stap-voor-stap een mini broodvlokje aan de haak zet. Je kunt vermalen brood ook in een voerkorf stoppen en vervolgens met een stukje op de haak vissen. - Wat zijn particles en hoe gebruik je dit?
- Hennepzaad
- Mais
- Tarwe
- Erwten